Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd.....

Tijdens de Lintjesregen in de Gemeente Ouder-Amstel donderdag 26 april jl. heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om onze voorzitter Gert-Jan Baerents te benoemen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Gert-Jan heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn inzet voor de gemeenschap, die hij op zoveel verschillende manieren toont. Als voorzitter van CTO'70 Volleybal, maar ook als gemeenteraadslid, BABS, lid van de technische commissie van de VVE en nog vele andere taken. 

Wij zijn vanzelfsprekend ontzettend trots dat onze voorzitter vanaf heden als Lid in de Orde van Oranje Nassau door het leven gaat en feliciteren hem hier uiteraard van harte mee namens de hele vereniging. 

Bestuur CTO'70 Volleybal

De burgemeester van Ouder-Amstel, mevrouw Joyce Langenacker, heeft mooi samengevat wat Gert-Jan zoal allemaal voor de gemeenschap doet in haar persoonlijke toespraak.

Deze persoon is al jaren lang op heel veel gebieden actief. In de sport, in het Dorpshuis, in de Vereniging van eigenaren, in de politiek en zeker niet te vergeten als persoonlijk assistent van Sint Nicolaas. Ik heb het natuurlijk over Gert-Jan Baerents. G

Ja dames en heren, ik zei het al Gert-Jan is op heel veel gebieden actief. Gaat u er dus nog maar even rustig voor zitten, want deze opsomming kan wel wat tijd kosten. Gert-Jan, het is moeilijk om alles wat jij hebt gedaan en nog steeds doet in de juiste chronologische volgorde neer te zetten. Ik spring dus maar van de hak op de tak. A

llereerst heb jij samen met Ton Mensenkamp, jouw leraar aan de Vrije School, heel veel uren doorgebracht in de Theaterzaal Zuider-AmstelKanaal, ofwel het ZAK theater. Jullie zijn daar bezig geweest met het afbouwen van de zaal en vooral met de techniek. Naar ik mij heb laten vertellen, was de meest gehoorde kreet van jou daar een citaat van Loeki de Leeuw. Hoe was die kreet ook alweer? (asjemenou!).

Ook op de Hogeschool van Amsterdam, waar jij sinds 2015 werkt word je gezien als een onmisbare schakel. Je wordt daar geroemd om je zangkunst, waarbij een lied uit de Fabeltjeskrant vaak voorkomt. Ik neem aan dat dat gaat over Ed en Willem Bever, die zich ook altijd inzetten voor iedereen die hun hulp nodig had.

En dan kom ik bij misschien wel je grootste hobby, CTO’70 Volleybal. Sinds 2007 ben je lid van de Snertcommissie. Anders dan die naam doet vermoeden is dat geen commissie die er niets van terecht brengt, maar de commissie die elk jaar in januari het Huisman Snerttoernooi organiseert in het Dorpshuis.
Dames en heren, Gert-Jan regelt voor dat toernooi de PR, de inschrijvingen, de catering, de opbouw en het speelschema. Tijdens de wedstrijden fungeert hij ook nog eens als stadionspeaker.

Van 2013 tot heden is Gert-Jan voorzitter van CTO’70. Na het opheffen van de omnisportvereniging CTO’70 in 2016 is hij de grote trekker geweest om de volleybalafdeling zelfstandig te kunnen laten voortbestaan.
En dat is hem uitstekend gelukt, sterker nog onder zijn leiding en dankzij zijn creatieve geest is CTO’70 uitgegroeid tot een gezonde en bloeiende vereniging. Sinds 2013 is Gert-Jan ook verenigingsscheidsrechter voor CTO’70 bij jeugd- en seniorenwedstrijden binnen de Amsterdamse competitie.

Ik kan alleen al over CTO’70 nog wel een kwartiertje doorpraten, maar dat gaat dan wellicht iets te veel van uw tijd vragen, dames en heren. Maar ik wil toch nog wel even vermelden dat Gert-Jan de contacten met de NeVoBo onderhoudt en dat er op zijn initiatief een jaarlijks Ouderkindtoernooi met pannenkoeken is gekomen, evenals de Sportspeeltuin, waar kinderen van vier tot zes jaar kennis konden maken met het volleybalspel.
Zoals gezegd, er is nog veel meer te vertellen, het is bijna een jongensboek over de avonturen van Gert-Jan en CTO’70, maar met uw goedvinden ga ik nu verder met nog enkele andere activiteiten, waar Gert-Jan bij betrokken is.

Gert-Jan, in het Dorpshuis ben je een graag geziene gast en ik zou je willen vergelijken met Haarlemmer Olie vanwege jouw instelling daar. Niet alleen draai jij regelmatig bardiensten, maar als jij in de buurt bent, wordt alles, wat niet goed dreigt te gaan ook onmiddellijk door jou opgepakt en veelal naar volle tevredenheid van de gebruikers van het Dorpshuis geregeld.

Tussen alle activiteiten door heb je ook nog tijd gevonden om op te treden als BABS, ofwel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Je hebt in die functie al verschillende paren in de echt mogen verbinden.

Sinds 2007 ben je voorzitter en lid van de technische commissie van de Vereniging van Eigenaren Michaëlplein.

Sinds 2010 verzorgt Gert-Jan op verzoek van Sint Nicolaas het Sinterklaasfeest voor de kinderen in het Ziekenhuis te Amstelveen. Bovendien heeft de Sint hem gevraagd als zijn belangrijkste assistent bij de jaarlijkse intocht in Duivendrecht. Ook daar heeft Gert-Jan geen nee tegen gezegd.

Dames en heren, als je dit allemaal zo hoort, dan zou je toch denken dat Gert-Jan een manier heeft gevonden om veertien dagen in één week te proppen.
En dan heb ik nog één ding niet genoemd en dat is een zaak waar wel heel erg veel tijd mee gemoeid was.

Sinds 2005 is Gert-Jan lid van de Partij van de Arbeid.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stond zijn naam voor het eerst op de kieslijst van de PvdA, maar naar zijn eigen smaak wel op een veel te lage plaats. Gert-Jan was namelijk van mening dat jongeren een hoge plek op de lijst moesten krijgen, want anders kwamen die pas vier jaar later misschien aan de beurt en dan waren ze alweer een stuk ouder. De meeste van u kennen zijn geschiedenis: Al in 2007 kwam Gert-Jan in de raad en dat bleef hij tot 28 maart jongstleden als raadslid en fractieleider. Dat de PvdA in die periode steeds kleiner is geworden heeft absoluut niet aan Gert-Jan gelegen, want ik heb van vele kanten te horen gekregen, dat Gert-Jan met zijn positieve insteek en niet aflatend enthousiasme er alles aan heeft gedaan om zijn partij te profileren.

Gert-Jan, ik heb jou zelf in de raad maar kort meegemaakt, maar mijn indruk komt volledig overeen met wat de anderen mij al verteld hadden. Je bent een innemende persoonlijkheid, die uitstekend in staat is om de menselijke maat te hanteren. Jouw grote voorbeeld was ongetwijfeld Jan Schaefer en zijn uitspraak: “In geklets kun je niet wonen!” is ook jouw adagio geworden. Ik vond het typerend om te constateren dat jij bij jouw afscheid van de raad van alle aanwezigen een minutenlange staande ovatie kreeg. Het zegt alles over jouw inzet voor de gemeenschap en daar wil ik je nogmaals hartelijk voor danken.

Dames en heren, na alles wat ik u verteld heb, zal het u niet verbazen dat Zijn Majesteit de Koning heeft besloten om Gerard-Jan Baerents te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gert-Jan, ik ben blij dat ik jou nu de versierselen mag opspelden.