AVG

Nieuwe privacywetgeving ook voor de vereniging!

Misschien heb je er wel iets van gehoord of gezien op radio of televisie, maar per 25 mei a.s. is de nieuwe AVG van kracht: de algemene verordening gegevensbescherming. Deze nieuwe verordening geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor verenigingen. Het niet op orde hebben van de bescherming van de persoonsgegevens kan betekenen dat de vereniging een boete kan krijgen. En daar hebben we natuurlijk geen zin in.

De afgelopen weken is er binnen de vereniging hard gewerkt om alles op orde te krijgen, zo is o.a. de manier van opslaan van persoonsgegevens verbeterd en bijvoorbeeld het inschrijfformulier moet worden aangepast voor nieuwe leden. Ook zijn er overeenkomsten opgesteld voor de vrijwilligers die toegang hebben tot jullie persoonsgegevens. Hierin geven zij aan dat zij op een nette manier omgaan met je gegevens en dat ze alleen worden gebruikt voor vooraf aangegeven doelstellingen. Ook zal op de website een privacy verklaring worden opgenomen.

Om alles sluitend te krijgen is ook de hulp nodig van de huidige leden. Binnenkort ontvangen de huidge leden een 'toestemmingsverklaring' waarop wij aangeven wat we met je gegevens doen en kun jij aangeven wat we wel of niet mogen doen met jouw gegevens. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailadres dat wordt gebruikt om de nieuwsbrief te versturen (zodat je van alles op de hoogte bent) of bijvoorbeeld het plaatsen van een foto waar jij opstaat omdat je net met je team kampioen geworden bent.

Ook als je je lidmaatschap opzegt zul je vragen krijgen die met de AVG te maken hebben. Als er een jubileum is, dan nodigen we natuurlijk het liefst zoveel mogelijk leden en oud-leden uit om dit feest mee te vieren. Ook dan hebben we je toestemming nodig om je gegevens langer te bewaren.

Mocht je een vraag hebben hoe we als vereniging omgaan met de AVG en jouw gegevens, vraag ons dit dan! Om de AVG helemaal goed in te voeren - en zo hoge boetes te voorkomen - rekenen we dan ook op jullie medewerking!