Historie

Hoe het allemaal begon ...

CTO’70 is in 1970 ontstaan uit een fusie van de Amsterdamse vereniging TAVENU (Tot Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning) en de Duivendrechtste vereniging ODA (Op Doel Af). TAVENU had een grote handbalafdeling en een kleinere afdeling voetbal, ODA had alleen een voetbalafdeling.

Waarom een fusie?
TAVENU en ODA waren beide kleine clubs die hun velden hadden aan de Populierstraat en Rijksstraatweg, op de plek waar nu de Korenmolen, Pelmolen en Houtzaagmolen zijn. Zij moesten daar weg voor woningbouw en kregen van de gemeente Ouder-Amstel samen een complex op De Toekomst (tegenover de Amsterdam ArenA) aangeboden. Het lag toen erg voor de hand om samen een club te worden. Op dit moment zijn er vier actieve afdelingen te weten: badminton, voetbal en volleybal en sinds 2014 is er ook weer een handbalafdeling. De afdeling tennis is 'slapend'. Verder heeft CTO’70 in verleden ook nog een kleine afdeling trimmen en een afdeling turnen gehad (vroeger was dat DOS, dat is samen gegaan met CTO maar door te weinig leden is dat gestopt. Nu is er een aparte turnvereniging uit Amsterdam in het Dorpshuis Duivendrecht en die heet NOS).

Accommodatie
Zoals gezegd was in de beginjaren van de fusie het sportcomplex van sv. CTO’70 gelegen op sportpark ‘De Toekomst’ tegenover het huidige complex ‘De Toekomst’ van Ajax. In 1998 is sv. CTO’70 weer terug verhuisd naar het hart van Duivendrecht. Sportpark de Hoop ligt op de grens van Diemen en Duivendrecht, naast het voormalig ‘jeugdhuis De Meidoorn’, nu bekend als ‘D’Spot’. Daar is het voor de vereniging prima vertoeven en in 2010 is er een grote wens in vervulling gegaan met de aanleg van het kunstgrasveld op de plaats van het eerste veld. De eerste paal van ‘sportpark de Hoop’ is geslagen door de voorzitter van de omnivereniging destijds, de heer Teun Verkaik jr.. Aannemingsbedrijf Kneppers en Gofilex bv. hebben het clubhuis grotendeels gebouwd. Daarna is het door vele vrijwilligers afgemaakt en in de loop der jaren onderhouden, aangepast en naar de wensen en behoeften van de tijd verbouwd en aangebouwd. De officiële opening was op 4 september 1998 door burgemeester de Groot van gemeente Ouder-Amstel. Er is toen drie dagen lang feest geweest. Zaterdags de optocht en spelletjes voor de jeugd. En zondags het Nederlands artiestenteam (bestaande uit allerlei bekende mensen van TV) dat een wedstrijd speelde tegen een samengesteld voetbalteam van CTO (bestaande uit leden en oud-leden). Herinneringen aan deze mooi opening hangen inmiddels al weer heel wat jaren in de kantine in de vorm van vier fotolijsten met fotocollages van de verschillende activiteiten.

De accommodatie heeft twee voetbalvelden, waarvan dus inmiddels één kunstgrasveld, één handbalveld waar ook op getennist kan worden en één trainingsveld voor de voetbal. Verder is er voor de kinderen een speeltuintje en er is een groot terras. De kantine heeft een gang met twaalf kleedkamers. En een door vele verenigingen om de ligging geprezen bestuurskamer boven de kantine. Door de grote raampartij met uitzicht op de velden spreekt menig bestuurslid van bezoekende verenigingen van jaloezie. De badminton en de volleybal trainen in het Dorpshuis op het Dorpsplein te Duivendrecht. Hun wedstrijden worden ook in andere sporthallen gespeeld. Ook de jongste voetbaljeugd maakt gebruik van de faciliteiten van het Dorpshuis als het in de wintermaanden te koud wordt om buiten te trainen.

Hoe oud zijn we eigenlijk?
Wat veel mensen niet weten is dat CTO’70 niet 40 maar al meer dan 90 jaar oud is! De oprichtingsdatum van TAVENU is namelijk 1 maart 1920 en daarmee is TAVENU de oudste vereniging van de twee fusieverenigingen. De afdeling handbal is in 1949 opgericht en bestond dus 50 jaar in 2001 en dat is vanzelfsprekend gevierd. Op 6 september 2008 was sv. CTO’70 alweer 10 jaar gehuisvest op Sportpark De Hoop aan de Biesbosch en dat is dan ook met een gepaste feestelijke dag onder de aandacht van leden, clubvrienden en dorpsgenoten gebracht. In 2010 bestond de afdeling voetbal alweer 90 jaar en de omnivereniging 40 jaar, gezien de oprichtingsdatum van TAVENU. In mei van dat jaar is dit heugelijke feit dan ook gevierd met een drukbezochte jubileumdag. Onder andere een tentoonstelling en een feestavond waren onderdeel van het programma.

Ook de gezelligheid is belangrijk
CTO’70 is een gezellige vereniging waar veel mensen elkaar kennen omdat ze dicht in de buurt wonen. Alle sporters proberen zo goed mogelijk te spelen en te winnen, maar plezier in het spel, vriendschap en respect voor elkaar staan voorop. Daarom worden er ook activiteiten georganiseerd voor alle afdelingen samen, zoals de jaarlijkse medewerkersavond voor alle vrijwilligers of feestavonden, zoals de in het verleden drukbezochte casinoavonden. Andere bekende activiteiten waar altijd veel mensen naar komen kijken, zijn de Cees Houweling Zaalspeldag (voetbaltoernooi in de zaal voor de D-, E- en F- pupillen) en het Kauwgomballentoernooi (het afsluitende toernooi van het voetbalseizoen voor de jeugd). Ook het Bertus Schellingtoernooi voor de voetbaljeugd rond de paasdagen wordt altijd door vele opa’s, oma’s en andere familieleden van zowel de jonge CTO'ers, als van de spelers van bezoekende verenigingen, bezocht. Inmiddels is ook het jaarlijkse Harry Verstegen Toernooi voor voetballers met een beperking (de G-voetballers) een vast begrip binnen de vereniging en elk jaar opnieuw een hele happening waarbij we altijd veel spelers van deelnemende verenigingen uit heel Noord-Holland met blije gezichten de deur uit zien gaan. Ook het Huisman Snerttoernooi (volleybaltoernooi voor recreanten en andere Duivendrechters in de winterstop van vele competities), het Jan Verkuijltoernooi (afsluitende toernooi van het volleybalseizoen) zijn elk jaar opnieuw gezellig met vaste en nieuwe bezoekers. En ook het Buitentoernooi van de volleybal op de voetbalvelden dat in het verleden jaarlijks gehouden werd en het Business Selection Bedrijven- voetbaltoernooi zijn drukbezochte activiteiten binnen de vereniging.  

Al met al is de vereniging op papier oud te noemen, bijna honderd is niet niks, maar in de praktijk is sv. CTO’70 een bruisende jonge vereniging!

Foto's bekijken van vroeger? Bekijk het historisch foto-album.